Vachtverzorging

Vachtverzorging is een groot issue voor een kat en het konijn ondanks dat de kat een schoon dier is en zichzelf regelmatig wast bestaat er toch de mogelijkheid tot klitten, vervilting of andere dingen zoals teken of vlooien. Bij konijnen komt het vaak voor dat er een vervuilde vacht is door uitwerpselen of stro wat gaat klitten en vervilten. Bij beide dieren kunnen er verschillende oorzaken zijn waarom de vacht niet schoon is, dit kan bijvoorbeeld ouderdom zijn omdat de kat niet meer zo lenig is, katten die veel buiten lopen of door de klitten het zelf niet meer kunnen onderhouden. Konijnen zijn hoe dan ook minder lenig en wassen zichzelf minder dan katten.
Klitten worden vervilting en dit doet pijn bij de kat en het konijn waardoor de huid gaat trekken. Het dier gaat zich minder bewegen en wast zich een stuk minder. De meeste mensen denken dat dit alleen bij ras dieren voorkomt maar de gewone huiskat en het rasloze konijn mag hierbij niet worden vergeten en zelfs kortharige dieren kunnen hier last van hebben.

 

Ik doe daarom altijd voordat ik begin een check en waar bestaat deze uit?

  • Waar nodig knip ik de nagels, maak ik de oren schoon en kijk of er geen rare dingen zichtbaar zijn.
  • Ik kijk het gebit na en kijk of de ogen er goed uit zien of dat ik ze schoon moet maken.
  • Met mijn vingers voel ik door de vacht of er klitten en/of vervilting plaatsvindt en of dat ik beschadigingen voel aan de huid.
  • Zijn er in grote mate problemen met de vacht zal ik in overleg de daarbij behorende behandeling uitvoeren.
    Dit kan bijvoorbeeld zijn dat de huid zo strak gespannen staat door de vervilting waardoor het niet meer te kammen is. 
  • Zijn er alleen klitten dan probeer ik deze er zoveel mogelijk uit te kammen met of zonder wassen.
  • Heeft de kat vlooien gaat de kat in bad of als de kat er net voor behandeld is met vlooienmiddel, dan laat ik de kat met rust.
  • Als er medisch iets aan de hand is met de vacht dan zal ik u verwijzen naar de dierenarts. Verschillende vachtproblemen zijn kunnen verholpen worden door een wasbeurt van de kat.