Vachtverzorging

Vachtverzorging is een groot issue voor een kat en het konijn ondanks dat de kat een schoon dier is en zichzelf regelmatig wast bestaat er toch de mogelijkheid tot klitten, vervilting of andere dingen zoals teken of vlooien.
Bij konijnen komt het vaak voor dat er een vervuilde vacht is door uitwerpselen of stro wat gaat klitten en vervilten. Bij beide dieren kunnen er verschillende oorzaken zijn waarom de vacht niet schoon is, dit kan bijvoorbeeld ouderdom zijn omdat de kat niet meer zo lenig is, katten die veel buiten lopen of door de klitten het zelf niet meer kunnen onderhouden.
Konijnen zijn hoe dan ook minder lenig en wassen zichzelf minder dan katten.

Klitten worden vervilting en dit doet pijn bij de kat en het konijn waardoor de huid gaat trekken. Het dier gaat zich minder bewegen en wast zich een stuk minder. De meeste mensen denken dat dit alleen bij ras dieren voorkomt maar de gewone huiskat en het rasloze konijn mag hierbij niet worden vergeten en zelfs kortharige dieren kunnen hier last van hebben.

 

Ik doe daarom altijd voordat ik begin een check en waar bestaat deze uit?

  • Waar nodig knip ik de nagels, maak ik de oren schoon en kijk of er geen rare dingen zichtbaar zijn.
  • Ik kijk het gebit na en kijk of de ogen er goed uit zien of dat ik ze schoon moet maken.
  • Met mijn vingers voel ik door de vacht of er klitten en/of vervilting plaatsvindt en of dat ik beschadigingen voel aan de huid.
  • Zijn er in grote mate problemen met de vacht zal ik in overleg de daarbij behorende behandeling uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat de huid zo strak gespannen staat door de vervilting waardoor het niet meer te kammen is. 
  • Zijn er alleen klitten dan probeer ik deze er zoveel mogelijk uit te kammen met of zonder wassen.
  • Heeft de kat vlooien gaat de kat in bad of als de kat er net voor behandeld is met vlooienmiddel, dan laat ik de kat met rust.
  • Als er medisch iets aan de hand is met de vacht dan zal ik u verwijzen naar de dierenarts. 

 

Vachtproblemen

 

 

Bij ieder dier die zichzelf niet kan onderhouden is er gevaar voor klitvorming. Daarbij ligt het aan de vachtsoort van het dier. Een klit is gedraaid haar wat zich verder verstrikt in de onderharen/wol en als dit niet aangepakt wordt ontstaat er vilt. Dit zijn klitten die er allemaal uitgekamd konden worden.

Vachtspecialist

 

Teken of parasieten kunnen erg naar zijn voor dieren. Teken halen we er zorgvuldig uit, vlooien kunnen door middel van anti vlooien middel gedood worden. Of als het te erg is doen we het dier in bad. Bij konijnen zijn de larven een probleem, deze komen van de groene vlieg, leggen eitjes en er ontstaan larve die het inwendige vlees opeten. Deze zullen bij de DA er uit moeten worden gehaald en het wordt direct gedesinfecteerd.

Vachtbehandeling

 

Na klitvorming komt vervilting. Een klit draait zich in de haren en neemt de onderharen mee. Als hier niets aan gedaan wordt komt het aan de huid vast te zitten. Dit is pijnlijk voor ieder dier en wordt beperkt in zijn bewegen. Vilt wordt dan ook altijd weggeschoren.

Mobiele trimsalon
Bleiswijk trimt aan huis
katten, konijnen en cavia┬┤s